Oneindig kletsen tijdens de feestdagen met deze vijf vragen van Vertellis

door

Of je nu een fan bent van de feestdagen of er een bloedhekel aan hebt, we kunnen niet ontkennen dat de komende maanden steeds meer mensen er veel tijd, geld en aandacht in gaan steken. Sterker nog, dit is al begonnen want de zomer is nauwelijks voorbij en de pepernoten liggen al in de schappen.

Feestdagenstress is een ding. Maar waar komt deze stress vandaan? Zelf denk ik dat deze stress een andere oorzaak heeft dan het druk maken om eten, drinken, versiering en cadeaus. Volgens mij komt het meer voort uit onze behoefte om tijdens de feestdagen, in de koude en donkere periode van het jaar, fijne momenten te beleven met de mensen die je dierbaar zijn.

Steeds vaker worden deze momenten van oprechte aandacht verstoord en worden ze zeldzamer. We lijken steeds meer op te gaan in onze tablets en telefoons dan in een goed gesprek.

Maar! Gelukkig zijn de feestdagen het uitgelezen moment om samen met je vrienden, familie en of collega’s eens lekker te kletsen, zonder telefoons!

In dit artikel deel ik vijf vragen die je kunt stellen voor een goed, grappig, diepgaand en/of persoonlijk gesprek. Perfect om de borrels en etentjes net even wat meer betekenis te geven!

#1 Van welke drie dingen heb je de meeste energie gekregen?

Dit is een lekker positieve vraag om de tongen op te warmen en iedereen aan het kletsen te krijgen. We hebben er vaak een handje van om ons te focussen op alles wat niet goed is gegaan en wat ons dus energie heeft gekost.

Door de vraag te stellen wat je de meeste energie heeft opgeleverd stimuleer je de ander om het eens van de andere kant te bekijken. En hopelijk neemt hij of zij deze drie dingen mee naar volgend jaar (en wellicht brengt het jou op ideeën…).

#2 Met de kennis van nu, wat zou je anders hebben gedaan?

Dit is een ultieme reflectievraag. Reflecteren is een krachtige manier om zelfinzicht te verkrijgen. Wanneer je dankzij deze vraag nagaat wat je anders (en dus beter) had kunnen doen, zorg je ervoor dat je ervan leert en zo’n situatie in de toekomst daadwerkelijk anders zult aanpakken.

Verder zorgt reflectie voor meer geluk en zelfvertrouwen. Door deze vraag te stellen ga je namelijk anders kijken naar ‘fouten’ uit je verleden, je gaat ze namelijk als kostbare leermomenten zien die je slimmer maken!

#3 Wat wil je volgend jaar, op dit moment, bereikt hebben?

Ik wil het niet over goede voornemens hebben, want daar geloof ik niet echt in. Wel geloof ik erin dat nadenken over je doelen super belangrijk is! Als je zelf niet weet welke doelen je wil bereiken in je leven, klein of groot, hoe kun je dan verwachten deze te behalen?

Door jouw antwoord in groepsverband te delen is de kans ook nog eens vele malen groter dat je extra hard je best doet. Je wil ze namelijk nu niet alleen nog liever behalen, maar de anderen kunnen jou ook motiveren, helpen en misschien wel met je meedoen. Win-win.

#4 Waarvan heb jij wakker gelegen?

Deze vraag kan pittig zijn. Best veel mensen kroppen hun gevoelens en gedachten op. “Hoe gaat het met je?”, “Goed!” – en verder komen we vaak niet. Het delen van waar je mee zit lucht niet alleen op, maar jezelf kwetsbaar opstellen in sociaal verband is ook een kans op meer onderling vertrouwen en connectie.

Dit allemaal dankzij één vraag. Hoe spannend het misschien ook is, ga ervoor!

#5 Wat ga je voor het eerst in je leven doen?

De meeste Nederlanders hebben een prima leven. Sterker nog, we zijn één van de gelukkigste bevolkingsgroepen ter wereld! Maar om even filosofisch te doen:
‘’Een goed leven is het grootste gevaar voor een geweldig leven.’’

Je leven redelijk voor elkaar hebben en dat alles ‘op rolletjes’ loopt klinkt fijn, maar hier schuilt eigenlijk een gevaar. Op het moment dat alles ‘prima’ is ben je namelijk minder geneigd te werken aan verbetering en hiervoor een risico te nemen of ‘in het diepe te springen’. Terwijl we juist buiten onze comfortzone de meeste vruchten kunnen plukken!

Door de vraag te stellen “Wat ga je (het komende jaar) voor het eerst in je leven doen?” stimuleer je jezelf om nieuwe, vaak spannende dingen te ondernemen. Ook nu werkt het super om dit in groepsverband te delen, want je voelt je vele malen verantwoordelijker om het dan ook echt te DOEN!

Wil je de kans van slagen nog meer vergroten? Sluit dan een weddenschap af. Een ideetje: wanneer degene die de weddenschap aangaat volgend jaar tijdens jullie borrel/diner niet het afgesproken doel heeft bereikt zal hij of zij een ‘foute’ foto van zichzelf in een groepsapp of op een social media-kanaal moeten delen. In tegenstelling tot het trakteren op een drankje of een etentje stimuleert dit namelijk echt… 😉

Wat een simpel vragenspelletje teweeg kan brengen…

Feestdagenstress over of het wel leuk, gezellig en memorabel genoeg gaat worden is niet meer nodig wanneer jij bovenstaande vragen er soepeltjes in weet te brengen. Vorig jaar ben ik, Bart, samen met Liz (vriendin) en Lars (goede vriend) een initiatief begonnen dat precies dit doet: mensen op een speelse manier dichter bij elkaar brengen.

Ons uit de hand gelopen (toen nog handgeschreven) vragenkaartspel ‘de Vertellis Feestdagen-editie’ is inmiddels betiteld als hét spel voor de feestdagen (gepromoot door o.a. de LINDA, Libelle, Koffietijd en meerdere blogs) en daar zijn we best trots op!

Mocht je meer willen dan de vijf vragen uit dit artikel? Neem dan een kijkje op de website van Vertellis waar je rustig kunt nagaan of dit iets voor jou en jouw vrienden/familie is. Al zijn het niet zo van die praters, met behulp van een spelletje (en misschien een klein borreltje) worden de interessantste, leukste en soms ontroerendste verhalen gedeeld.

Laten we dus naast lekker eten en drinken ook weer doen waar de feestdagentradities voor zijn bedoeld: met elkaar reflecteren op alle mooie en soms uitdagende momenten van het jaar en vooruitkijken naar wat het nieuwe jaar allemaal in petto heeft!

De producten van Vertellis

Vertellis Relatie-Editie Vertellis Gezinseditie Vertellis Chapters Vertellis Feestdagen-editie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je onze pagina bekijkt.

Dankjewel voor jouw interesse in Vertellis! 

Het doel van Vertellis is mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven.

We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en de visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!

 

Let's connect...

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen-Zuid
KvK: 67375782

(geen retour- en/of bezoekadres)