4 tips om je kids te vermaken tijdens een lange autorit

door | jun 22, 2018 | Het gezin

De autorit naar de vakantiebestemming

Ik kan het me nog goed herinneren. Een ellenlange rit naar het zuiden van Frankrijk. Narbonne. Vader aan het stuur, moeders driftig de kaart (proberen) te lezen en mijn broer van 10 jaar ouder doodde z’n verveling door zijn kleine broertje te plagen.

Ruziënde kinderen op de achterbank zijn geen verrassing wanneer je met de auto op vakantie gaat. Gelukkig hebben we vier leuke (en wat ludieke) oplossingen voor je verzameld om de rit soepel en zelfs leerzaam te laten verlopen!

Stip op nummer 1:

het plaatsen van schotjes

Deze handige papa dacht: “Screw it, just do it!” en plaatste schotjes op de achterbank. Tja, wij zouden er zelf niet op zijn gekomen maar we vinden het stiekem een hilarisch idee.

Op nummer 2:

Autobingo!

Neem kleine verrassinkjes mee zoals snoep of mini-cadeaus en degene die als eerste de bingokaart vol heeft met ‘tankstations’, ‘spanningskabels’, ‘Ausfahrt-borden’ wint! Naast periodes van focus en stilte kan je de taalkennis iets vergroten.

Op nummer 3:

Tablets, telefoons en (gaming)apps

Dit werkt perfect om je kids uren stil te krijgen, tenzij ze snel misselijk worden 😉 Het enige is dat juist in onze digitale samenleving tijd offline en aandacht voor elkaar steeds belangrijker worden. Op de gezondheidsnadelen van o.a. de straling gaan we niet dieper in, maar uit steeds meer wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dit niet al te best is voor onze jonge versies. Nummertje 4 is een goed alternatief voor de beeldschermen!

Nummer 4:

Een vragenkaartspel

Een simpel vragenspel is natuurlijk top! Zeker als je er als ouder én kind iets van opsteekt. Gelukkig zijn er veel van dit soort initiatieven op de markt, dus een spel op de kop tikken heb je zo gedaan. Wij raden de Vertellis Gezinseditie aan, deze wordt door veel ouders geroemd. Het spel is nooit ontwikkeld voor autovakanties, maar enthousiaste gebruikers kwamen zelf op dit idee. Aan de hand van leuke maar ook prikkelende vragen over jezelf en het gezin kom je dingen van elkaar te weten die normaal misschien niet zo snel besproken zouden worden. Buiten dat het vermakelijk is, brengt het ook veel diepgang en waardevolle communicatie met zich mee 😊

We hebben vijf populaire vragen uit dit spel, de Vertellis Gezinseditie, voor je verzameld:

1. “Welke gewoonte/traditie van jouw gezin vind je fijn?”

2. “Hoe ga je om met tegenslagen en ben je hierin een voorbeeld voor je gezinsleden?”

3. “Als jij vijftien seconden lang de aandacht zou hebben van de hele wereld, wat zou jij dan doen of zeggen?”

4. “Wat vind je of lijkt jou leuk en lastig aan opvoeden?”

5. “Is er iets waar je veel over nadenkt, je zorgen over maakt of wat je spannend vindt?”

Schrijf ze op een papiertje, geef iedereen een keer de beurt en je bent verzekerd van een uniek en betekenisvol gesprek met je kids!

Zou je het volledige spel willen hebben, inclusief verschillende spelrondes, veel meer vragen én een spelelement? Neem een kijkje op de webpagina van de Vertellis Gezinseditie.

High five,

Bart

Bart is coach op het gebied van psychologie en top performance. Hij is altijd bezig met het beste uit zijn dagen/weken/jaren te halen. Ook bekend van The Dutch Rebel.

De producten van Vertellis

Vertellis Relatie-Editie Vertellis Gezinseditie Vertellis Chapters Vertellis Feestdagen-editie

16 Reacties

 1. Geke

  oh, grappig dit!
  wij doen ‘het grote worstenspel’ (al kan het ook met komkommer) : om beurten noem je iets dat je buiten moet zien. Bijvoorbeeld: kerktoren, koeien, orde vrachtwagen…. wanneer het gespot wordt, krijgt iedereen een plakje worst en mag de volgende een ding om te spotten kiezen. Te spelen tot de worst op is.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Ha grappig zeg! Die kende ik nog niet 🙂

   Antwoord
 2. Lou

  Wij deden altijd het nummerbord spel. Je moest een nummerbord zien met 01 erin. dan mocht je op zoek naar 02 enz. soms kwamen we echt heel ver!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hé dat is ook een leuke! Goeie tip, bedankt voor het delen 😀

   Antwoord
 3. Ke

  En wat dacht je van het dierenspel; ombeurten een dier noemen dat begint met de eindletter van het vorige dier… aap-panda enz. Werkt altijd en is met alles toe te passen.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Jaaaa 😀 Wij noemen dat de “dierenslang”, is ook heel leuk om te spelen met jongens/meisjesnamen of steden & landen!

   Antwoord
 4. Demi

  Wij citeerden altijd Disney-films, en zetten meezingmuziek op. Mega gezellig, iedereen doet mee. Ook “ik zie, ik zie, wat jij niet ziet” blijft een succesverhaal👍

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Yesss, Disney-films, ik ben ook fan!

   Meezingmuziek ook fijn. Sesamstraatcd’s waren daar een goeie voor 😉

   Antwoord
 5. Saskia

  Wij zochten altijd auto’s uit zoveel mogelijk verschillende landen. En die schreven we op.
  In Nederland beginnen was simpel. NL stond bovenaan. Daarna kwam B(elgie) en D(uitsland)
  Zo zie je dat er overal veel auto’s uit verschillende landen rijden.

  Tunnels tellen was ook altijd leuk op de reis door Oostenrijk richting
  Kroatie.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heel leuk! Dan zie je pas waar alle mensen naartoe rijden hè. We reizen wat af met z’n allen 🙂

   Antwoord
 6. Nicolet meenderink

  Liever kinderen achter in de auto geen eten of snoep geven. Bij jonge kinderen heb je het niet zo gauw in de gaten wanneer ze stikken.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Helemaal gelijk, Nicolet!

   Antwoord
 7. Brenda

  Wij laten een kind voorin zitten en een ouder achterin. En dan goed afspreken wie wanneer wisselt. Werkt supergoed én we hebben leuke interactie. Kind voorin helpt bestuurder bv met de route. Achterin is er goed aandacht voor een spel, vakantiedoeboek of gesprekje.
  Groot voordeel vind ik ook dat er geen gedoe meer is op de achterbank waar ik dan als bijrijder in een soort yogahouding voor vergevorderden een eind aan probeerde te maken.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hahaha – een soort yogahouding voor vergevorderden! Heerlijke beschrijving.

   Goede oplossing, Brenda! Voor het kind voorin ook nog een stukje verantwoordelijkheid, hoe leuk is dat? Thanks voor de tip!

   Antwoord
 8. Hermien

  Nog een tip voor onderweg: allemaal iets noemen wat je tegen komt komen en dan de score bijhouden wie die dingen het eerst ziet. Bv ik kies roze autos, iemand anders fonteinen. Als we dus ergens rijden is het een punt voor wie het eerst een fontein of roze auto ziet. Heeft bij ons jarenlang goede dienst gedaan bij vele autoritten en – jes. (de chauffeur doet beter niet mee)

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hahaha, nee de chauffeur kan beter op de weg letten 😉

   Ik kies… Caravans!

   Mag dat ook? Haal ik vast snel veel punten mee.

   Groet!
   Bart

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je onze pagina bekijkt.

Dankjewel voor jouw interesse in Vertellis! 

Het doel van Vertellis is mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven.

We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en de visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!

 

Let's connect...

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen-Zuid
KvK: 67375782

(geen retour- en/of bezoekadres)