5 vragen voor meer betekenis in je leven

door | jun 11, 2018 | Ontwikkeling

Beginnen bij jezelf

Met termen als ‘Purpose’, ‘Meaning’, ‘Fulfillment’ en ‘Happiness’ worden we door de Amerikaanse zelfhulp-guru’s inmiddels doodgegooid. Alleen… is ‘druk’ uitoefenen om een gelukkig en betekenisvol leven te leiden wel de juiste manier? Moeten we cursussen volgen en hebben we coaches nodig?

Begrijp me niet verkeerd: ik ben vóór hulp van professionals, maar als het gaat om meer betekenis in je leven verkrijgen en hierdoor een gelukkiger leven leiden ben ik van mening dat dit anders kan. En nog gemakkelijker ook.

Stel jezelf een van de 5 onderstaande vragen en kom een stapje dichter bij meer betekenis in je leven!

Vraag 1:

“Waar was je als klein kind gepassioneerd over?”

Als jong kind leef je onbevangen en zonder zelfbedachte restricties. Naarmate we ouder worden, krijgen we vanuit onze samenleving, de mensen met wie we omgaan en de invloeden van de media bepaalde ‘kaders’ mee. Bedachte concepten over hoe we ons leven moeten leiden, maar hoe echt zijn deze eigenlijk? Als onbevangen kind leef je meer vanuit je emotie dan je ratio, wat ervoor zorgt dat je op een natuurlijke wijze meer doet waar je passie ligt.

Was je vaak buiten aan het spelen en nam je altijd het voortouw, betekent het niet dat je per se gymleraar hoeft te worden – het is natuurlijk niet 1-op-1 te kopiëren. Wat je wel kan doen is datgene waar je gepassioneerd over was, proberen te vertalen naar dingen die je nu zou kunnen en willen doen.

Vraag 2:

“Vanaf morgen heb je een miljard euro. Aan welk project zou je dit willen besteden?”

(Note: je mag niets aan jezelf, familie of vrienden doneren)

Groots denken wordt vaak belemmerd door een restrictie die we onszelf opleggen (of die ons opgelegd wordt). ‘Niet voldoende’ geld hebben. Op deze manier durven we niet in oneindige mogelijkheden te denken, maar denken we vanuit wat we op dit moment hebben. Dit werkt averechts voor het vinden van meer betekenis in je leven. Ga dit gedachte-experiment eens aan en schrijf op wat jij zou willen doen als geld geen begrenzing was. Stel jezelf vervolgens de vraag wat een eerste stap zou kunnen zijn om iets dichterbij dit doel te komen. Kleine stapjes!

Vraag 3:

“Hoe zou je andere mensen willen helpen als geld geen rol zou spelen?”

We gaan nog even verder in het thema ‘geld’. Mensen zijn sociale dieren: het helpen van anderen zorgt ervoor dat je zelf gelukkig wordt en meer betekenis in je leven ervaart. Kleine dagelijkse dingen zorgen hier al voor. Laten we nu een begrenzing weghalen: wat als geld geen rol zou spelen? Hoe zou jij zo veel mogelijk mensen helpen? Is er iets waarmee je zou kunnen starten, hoe klein het begin ook is?

Vraag 4:

“Waar vragen mensen jou om advies over?”

Zelf beseffen we meestal niet direct waar we goed in zijn; dit vinden we vaak lastig te onderzoeken. Door na te gaan waar jouw vrienden en kennissen je advies over vragen, kan je er op een natuurlijke manier achter komen waar jouw kracht ligt. Vaak ligt hier ook de kern van je passie! En zoals eerder gezegd: mensen helpen maakt gelukkig en brengt meer betekenis in je leven 😊

Vraag 5:

“Welke personen vind je inspirerend?”

Ter inspiratie: Leonardo da Vinci. Een creatieveling die meerdere dingen durfde te ontwikkelen en niet alleen kunstenaar was, maar ook uitvinder, schrijver en nog veel meer.

Door na te denken over een inspirerend persoon, besefte ik dat ik zelf ook graag meerdere ‘doelen’ in mijn leven heb. De maatschappij (en voornamelijk scholing) laat ons eigenlijk iets anders geloven: wordt goed in één ding. Voor sommige mensen past dit perfect: zij roepen al van jongs af aan dat ze dierenarts, juf of brandweerman willen worden. Geweldig, ga ervoor! Alleen is het voor de meesten niet zo rechtlijnig.

Ik wilde typen: “Helaas is het voor de meesten niet zo rechtlijnig.”. Dat heb ik veranderd. Er is niks ‘helaas’ aan. Sta ervoor open dat je meerdere skills hebt en dat je meerdere doelen kan nastreven voor een optimaal gevoel van betekenis! Sta open voor het vervullen van je ware potentie en om in het proces mensen te kunnen helpen.

Vraag jezelf af welke mensen jij inspirerend vindt, van vroeger tot nu. Pluis eens uit wat ze doen of deden waardoor je dit vindt. Zou je (een paar van) hun principes toe kunnen passen in jouw eigen leven?

In het kort:
5 vragen voor meer betekenis in je leven

#1 “Waar was je als klein kind gepassioneerd over?”

#2 “Vanaf morgen heb je een miljard euro. Aan welk project zou je dit willen besteden?”

#3 “Hoe zou je andere mensen willen helpen als geld geen rol zou spelen?”

#4 “Waar vragen mensen jou om advies over?”

#5 “Welke personen vind je inspirerend?”

Bron: de Vertellis vragenkaartspellen en Vertellis Chapters.

Ik ben benieuwd naar je antwoorden!

High five,

Bart

Bart is coach op het gebied van psychologie en top performance. Hij is altijd bezig met het beste uit zijn dagen/weken/jaren te halen. Ook bekend van The Dutch Rebel.

De producten van Vertellis

Vertellis Relatie-Editie Vertellis Gezinseditie Vertellis Chapters Vertellis Feestdagen-editie

18 Reacties

 1. Georgette van Velzen

  Per toeval ben ik op jullie website terecht gekomen; wat een verrijking! Heel fijn om “van buiten af” geprikkeld te worden over bepaalde zaken na te denken zodat je denkpatroon een beetje gestructureerd wordt. En heerlijk om de reacties en verhalen van andere lezers te lezen. Ik heb jullie nét ontdekt maar ben nu al fan!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Georgette!

   Yessss een nieuwe fan erbij, welcome aboard! Super om te horen dat dit artikel je prikkelt en je aan het denken zet. Mocht je nog meer interessante vragen van ons willen ontvangen, dan kan je je inschrijven voor onze “Vertellis Vrijdag Vraag” – aan de bovenkant van dit artikel zie je een inschrijfmogelijkheid. Elke vrijdag sturen we je dan een prikkelende vraag die je even laat stilstaan bij uiteenlopende onderwerpen.

   High five!
   Bart

   Antwoord
 2. Saskia

  Hoi Bart,

  Mooi initiatief. Ik deel mijn antwoorden op de 5 vragen graag:

  1. Alles wat de mens, dieren en het land achterlaten in de natuur en de natuur zelf. Ik scharrel graag wat rond op steeds weer nieuwe plekken om ontdekkingen te doen en verwonderd te worden.
  2. Ik wil dat geld graag besteden aan de ontwikkeling van het onderwijs, zodat onze kinderen enerzijds worden gezien, gehoord, gevoeld en begrepen & anderzijds handvatten krijgen om hun leven en de wereld zo te vormen dat ze blij zijn met zichzelf en anderen.
  3. Ik wil mensen, met aandacht voor gezondheid en zelfexpressie, ondersteunen om leiding te nemen over hun leven.
  4. Resultaten behalen op school, tuinplanten, gezondheid, aanpak van problematiek van-met jongeren/ in het gezin.
  5. Femke Halsema, vanwege de wijze waarop zij communiceert. Eberhart van der Laan, die zag waar mensen zich verschuilen achter de regels of een systeem i.p.v. samen te werken om de hoognodige resultaten te boeken om ruimte te scheppen voor liefde. Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht, die met anderen overleefden m.b.v. kunst. Mijn leidinggevende, omdat zij een hele goede people-manager is en daardoor veel bereikt.

  Uiteraard benieuwd naar jouw reactie en kijk op mijn antwoorden.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyyy,

   Heel leuk dat je hier je antwoorden deelt met mij (en de lezers) 😀

   Vooral in je antwoord op nummer 2 kan ik me goed vinden. De droom van Team Vertellis is ook een (al is het maar een kleine) verandering teweegbrengen wat betreft educatie. Meer focus op persoonlijke (emotionele) ontwikkeling zou ons fantastisch lijken. Op dit moment zijn we bezig met een Vertellis-dagboekje voor kinderen – wist je dat toevallig al? Zo niet, kan ik je als je wil aan onze mailinglist toevoegen zodat je op de hoogte blijft. Binnenkort versturen we een update!

   Hoe vond je het trouwens om over deze vragen na te denken? Kan zijn dat je zo een antwoord voor de hand had – of misschien heeft het je positief aan het denken gezet 🙂

   Thanks, Saskia!

   Groeten van Bart

   Antwoord
 3. Gerlinde

  Hai Bart,

  Allereerst wil ik je vertellen dat ik Vertellis superleuk vind! Wat een goed en leuk initiatief!
  En je 5 vragen vind ik ook erg leuk, ga ik goed over nadenken!
  Ik moest wel lachen dat je ‘helaas’ had weggelaten bij de zin dat er veel mensen niet zo rechtlijnig zijn. Zelf ben ik ook niet bepaald rechtlijnig, als ik terugkijk heb ik toch n best wel afwisselend leven (zo werkte ik eerst voor Japanners op kantoor, werd toen bus-chauffeur (ook touringcar), daarna fotograaf (had inmiddels de foto-academie gedaan), toen werd ik keukenverkoper, daarna omgeschoold tot natuurvoedingskundige en werk nu deels bij een fysio en heb een eigen praktijk als acupuncturist! Daarnaast ben ik ook een spel aan t ontwikkelen en bezig met t opzetten van een project in Nepal (pijnbestrijding op plekken waar weinig medische hulp is). Kortom, ik doe precies wat ik leuk vind, volg mijn hart en denk alleen in mogelijkheden, we kunnen zoveel meer dan we vaak denken! Daarom word ik ook zo blij als ik zoiets lees als jouw vragen, t zet aan tot nadenken en inspireert tot t volgen van je hart, je passie.. Maar het maakt ook dat je (weer) ziet waar je eigenlijk naartoe wil en dat je het zonder dat miljard ook kan realiseren 😉
  Dus, dank je wel, Bart!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hey Gerlinde,

   Dankjewel zeg! Leuk dat je de moeite hebt genomen om mijn blog met vragen door te nemen en een berichtje achter te laten.

   Jij bent zeker niet bepaald rechtlijnig als ik het zo hoor – tof om te lezen. Zo veel mensen denken dat wanneer ze een richting hebben gekozen, hier niet meer van mogen/kunnen afwijken. Jij bewijst het tegendeel! Zeker als je veel passies of interesses hebt, is dat toch hartstikke leuk?! Ga vooral zo door! Voor mij ben je een inspiratie 😀

   High five!
   Bart

   Antwoord
 4. Ineke

  Hallo Bart,

  Momenteel met mijn man op vakantie in Zeeland! We gingen altijd met vrienden of familie omdat we dat meestal gezelliger vonden! Vooral als je op een terrasje zit te lunchen of wat drinken is het vaak gezelliger. Vaak zie je oudere stellen waarvan je denkt die hebben elkaar ook niks meer te vertellen!
  Zelf zijn we volgende week 49 jaar getrouwd en rond de 70, 👵🏼😀. Maar we hebben de eerste of tweede editie van Vertellis meegenomen en als we gaan wandelen of lunchen/eten (in een restaurant/terras) dan nemen we een vraag mee en daar kunnen we dan zo lekker uitgebreid over praten dat we het heel gezellig hebben en nog steeds van elkaar leren! Vond ik ff leuk om te vertellissen! 😀

  Hartelijk groeten,

  Ineke

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hoi Ineke,

   Allereerst: GEFELICITEERD met jullie 49-jarig jubileum. Prachtig!

   Hopelijk hebben jullie het leuk gehad in Zeeland, waar waren jullie? 🙂

   Mooi om te horen dat jullie de vragen van Vertellis meenemen op tripjes en dat die voor mooie, leuke, interessante gesprekken mogen zorgen. Hier doen wij het echt voor, dus heel erg bedankt dat je dit met ons deelt door dit berichtje achter te laten.

   Lieve groet!
   Bart

   Antwoord
 5. Yolande

  Korte antwoorden op de manier van de korte versie van jouw 5 vragen!

  1: Uitzoeken hoe alles precies in elkaar zit. Levende wezens en spulletjes, zoals een pen, of een automotor langzaam verlegt naar de meest ingewikkelde technische apparatuur.
  2: Energietransitie
  3: Betere (woon)zorg voor ouderen en zwakkeren in de samenleving
  4: Advies over behandeling van hun dierbare huisdier met problemen vanuit mijn vaktechnische kennis.
  5: Mensen die mij hebben geholpen te leren zien wie ik ben en waar ik goed in ben (en ook waar ik niet goed in ben!!!)

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyy Jolande!

   Wat leuk dat je hier jouw antwoorden hebt gegeven. Vond je het lastig om hierop te antwoorden of had je meteen al een idee bij veel vragen?

   Interessante antwoorden zitten ertussen! Heb je een achtergrond in dierengeneeskunde of dierencoaching?

   Lieve groet!
   Bart

   Antwoord
 6. Foke Besuijen

  Hallo Bart, ik ga de vragen nog niet beantwoorden, daar moet goed over nagedacht worden!! 🙂
  Ik wil je wel vertellen dat ik de vragen zeer zinvol en waardevol vind om over na te denken.
  Omdat ik al ‘oud’ ben, ben ik bezig, juist nu, om de jaren die ik nog heb, zo zinvol en prettig mogelijk in te vullen.
  Ik heb Liz al eens verteld dat ons leven van de ene op de andere dag is veranderd doordat mijn man in een rolstoel terecht kwam. Wij stonden nog volop in het actieve leven met o.a. vrijwilligerswerk, en ineens is je leven ingrijpend veranderd.
  Ik als mantelzorger, hij als ‘patiënt’ ; wij moesten beiden onze draai vinden om het leven weer een beetje leuk te vinden.
  Het is moeilijk, maar we doen ons best!!
  Ik wens je ook een hele fijne Vaderdag, de eerste!!
  Gaat alles goed met Liz en de kleine? Doe ze de groeten!
  Hartelijke groet,
  Foke

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyyy Foke,

   YES! Dat is de bedoeling. Heb je er in de tussentijd al een beetje over na kunnen denken? Fijn dat je de vragen zinvol vindt – ook al ben je iets ouder dan ik 😉 Ons hele leven blijven er dingen plaatsvinden die ervoor zorgen dat situaties veranderen, zoals jij ook noemt. Een kunst om daar mee om te kunnen gaan, door te gaan, het leven weer leuk te vinden en zeker niet bij de pakken neer te gaan zitten. Complimenten voor jullie allebei.

   Dankjewel voor de Vaderdagwensen – gaat goed met ons 🙂

   Liefs,
   Bart

   Antwoord
 7. Hilda Huisman

  Hoi Bart,

  ik ben al 2,5 jaar bezig met deze vragen. Eerst alleen als deelnemer bij ‘365 dagen succesvol’ en sinds dit jaar ook als coach. De rode draad in mijn leven is dat ik graag andere mensen wil helpen. Ik laat hen daarbij wel in hun waarde en maak ze niet kleiner, of afhankelijk van mij. Ik ben net gestart met mijn eigen praktijk als voedingscoach, waarmee ik al 3 mensen heb begeleid naar een gezond gewicht. Ook ga ik van 8 t/m 15 juli naar Lesbos, om daar te helpen bij de opvang van de mensen die in gammele bootjes de overtocht hebben gemaakt en nu worden opgevangen op Lesbos. Als vrijwilliger bij BecauseWeCarry, ga ik daar ontbijt uitdelen; activiteiten doen met de jongste kinderen (kinderen zijn 51,3% van de populatie in de kampen op dit moment) en verdere hand- en spandiensten verlenen. Ook ben ik nu druk bezig met het inzamelen van besteksets: lepel, mes, vork en dessertlepel. Iedere nieuwe vluchteling krijgt een bestekset, die hij of hij mag houden. Per week zijn er ongeveer 100 nieuwe sets nodig. Dat doe ik en daar word ik heel blij van en ik hoop de wereld met mij.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hey Hilda,

   Thanks voor je berichtje op mijn blog! 365 dagen succesvol vind ik ook geweldig, wat zij allemaal doen is echt een inspiratie. Mooi om te horen dat jij mensen verder helpt als coach. Veel overeenkomende interesses hebben we!

   Heel veel succes met het BecauseWeCarry-project in Lesbos, tof dat je je zo inzet 🙂

   High five,
   Bart

   Antwoord
 8. Lenneke

  Hi Bart,

  Leuke interessante blog! Goed om stil te staan of je echt de dingen doet die je wilt doen en bij je passen.
  Ik zie en hoor wel vaak “en nu…” Ben benieuwd of je nog een blog gaat schrijven met concrete stappen die je kan ondernemen om echt te komen tot je ‘betekenis’.!

  Lenneke

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hoi Lenneke,

   Dankjewel voor je berichtje, tof dat je mijn blog hebt gelezen! Een goed idee om nog een blog te schrijven met stappen richting nóg meer betekenis in je leven. Natuurlijk ben ik geen alwetende…. Maar ik ga mijn best eens doen! Wie weet zie je hem binnenkort verschijnen. Ik ben wel bezig met een blog met tips voor een betere slaap. Die komt snel online!

   High five!
   Bart 🙂

   Antwoord
  • Yvonne Miedema

   Waar was je als klein kind gepassioneerd over?

   Lezen en nog eens lezen, dikke boeken met allerlei sprookes, Paulus de boskabouter etc.etc.

   En toen ik een jaar of 14 was vroeg ik om een licht romannetje en die kreeg ik.

   Vanaf morgen heb je een miljard euro: Wat ik ermee zou doen?

   Zoveel mogelijk waterputten in Afrika plaatsen.

   Wat ik voor andere zou willen doen?

   Eten koken voor arme mensen, hoeft niet veel geld te kosten en mensen opzoeken die eenzaam zijn.

   Waar vragen mensen jou om adviesover?

   Aangezien ik zeer heldervoelend en _wetend ben vragen ze mij wel eens wat ik vind van iemand die ze net kennen. Zo leerde een rijke vriendin en weduwe een nieuwe man kennen en ze vroeg mij te eten en die man voelde niet goed aan en hij vroeg haar geld te lenen voor een project, 10.000 euro, ze zou het binnen 3 maanden terug krijgen. Nooit terug gekregen natuurlijk!

   Welke personen ik inspirerend vind?

   Enkele vrienden en de Daila Lamaen astronaut André Kuipers.

   Antwoord
   • Bart Kloosterhuis

    Heyy Yvonne,

    Zo tof dat je even de moeite hebt genomen om na te denken over mijn vragen en deze ook te typen! Je verhaal over je “gevoeligheid” voor mensen en hun energie vind ik heel mooi. Is een prachtige gave! Ik ben ook wel goed in het ‘inschatten’ van mensen gelukkig, heel blij mee.

    High five!
    Bart

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je onze pagina bekijkt.

Dankjewel voor jouw interesse in Vertellis! 

Het doel van Vertellis is mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven.

We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en de visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!

 

Let's connect...

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen-Zuid
KvK: 67375782

(geen retour- en/of bezoekadres)