Waarom je tijd voor zelfreflectie moet maken

door | okt 4, 2017 | Ontwikkeling

Strong people do not fear alone time because it’s a chance to reflect and replenish their energy.

Onbewust kunnen de dagen, weken en maanden aan ons voorbij vliegen. Werk. Kinderen. Wasje draaien en poetsen. Facebook. Sportschool? Etentje bij vrienden. E-mail. Serietje kijken. Op de koffie… Voor je het weet is er weer een dag voorbij.

Bezig, druk en gestrest
In onze drukke samenleving zijn we voornamelijk ‘bezig’, ‘druk’ en ‘gestrest’. To-do’s en afspraken overschaduwen waardevolle offline tijd voor onszelf. Meestal leven we zo gehaast dat we weinig gelegenheid hebben om te pauzeren en te reflecteren. Het gevolg? Een soort dag-in-dag-uit-durende oppervlakkigheid, een sleur die je alleen laat afvragen: “Waar is de tijd gebleven?”.

Zelfreflectie
Maar: er is een simpele manier waardoor je meer grip kan hebben op de tijd. Zelfreflectie. Alleen hoe maak je hier tijd voor als je het gevoel hebt dat je niet eens tijd hebt om de afwas te doen?

Bekijk hier Vertellis Chapters, het #1 zelfreflectie dagboek.

“Ik heb geen tijd” is onzin
In mijn ogen is er één grote oorzaak waarom we het zo lastig vinden om zelfreflectie in te plannen in onze drukke schema’s. “Waar haal ik de tijd vandaan?” hoor ik je denken. Maar heel eerlijk, te weinig tijd is eigenlijk onzin… Als je nagaat dat we in Nederland gemiddeld 7 uur en 23 minuten per dag media consumeren, kan ik niet anders zeggen dat ‘te weinig tijd’ voor zelfreflectie, onzin is.

“Hoe gaat het?” – “Druk!”
Volgens mij vinden we het vooral lastig om tijd te maken voor zelfreflectie omdat we met z’n allen het ‘druk, druk, druk’-zijn in stand houden. Veel doen, hard werken en bezig zijn is de norm en wordt geprezen. Hier verlenen we onze sociale status aan.

Pauzeren, geduld, rustig aan doen en de tijd nemen klinkt suf. En dat terwijl (sociale) druk je reactief maakt en alles behalve het beste uit jezelf laat halen.

Laatst zat ik in een café in Amsterdam. Ik dronk een koffie en schreef wat in mijn notebook. Er kwam een meneer naast me zitten en hij vroeg mij wat ik studeerde. Pardon, studeren? De laatste keer dat ik in een schoolbank zat, kan ik me niet eens meer herinneren… Is bezig zijn met pen en papier tegenwoordig uitsluitend een oefening voor studenten? Dit illustreert voor mij hoe veel mensen het zien: offline schrijven in een boekje en jezelf afzonderen van prikkels (telefoon, social media, noem maar op) is apart.

1 op de 5 werkenden ervaart klachten
De cijfers liegen er niet om: volgens het CBS kampte in 2015 14% van werkend Nederland met een burn-out. Bijna 1 op de 5 werkenden geeft aan zich overspannen te voelen [1]. De wachtlijsten van psychologen zijn overvol. Nog veel meer mensen zitten thuis met vermoeidheidsverschijnselen. Op deze manier doorgaan, lijkt me niet verstandig…

Het lijkt bijna te simpel dat schrijven je enorm kan helpen. Toch is het zo: afstand nemen van alle prikkels en de tijd nemen voor zelfreflectie is een simpele en effectieve tool. Geen afleiding: jij, je gedachten en papier.

Maar, waarom is zelfreflectie dan zo goed voor ons?

Een aantal bewezen voordelen van zelfreflectie op een rijtje.

Reflectie:

 • geeft onze hersenen de kans om orde te scheppen in de chaos en lessen te destilleren uit onze observaties en ervaringen;
 • laat je deze lessen ook daadwerkelijk eigen maken;
 • maakt je positiever en zelfverzekerder;

Daarnaast:

 • is het opschrijven van je inzichten een grote plus. Wij noemen dit het ‘downloaden’ van je brein. Zo start je de dag met een schone lei wanneer je ‘s ochtends tijd maakt voor reflectie, of maak je je hoofd leeg voor een goede nachtrust als je dit ‘s avonds doet;
 • als bonus: even geen externe prikkels en geen schermpje in je gezicht. Rust…

Wist je trouwens dat zelfreflectie dé nummer 1 gemeenschappelijke deler is onder ‘succesvolle en zeer gelukkige mensen’ (wat succes dan ook mag betekenen)?

Onderzoek ondersteunt dit. Giada Di Stefano deed met collega’s onderzoek naar mensen die 15 minuten aan zelfreflectie besteden. Een groep deelnemers vroegen zich aan het einde van de dag af wat ze die dag allemaal geleerd hadden en schreven dit op. Deze groep scoorde 23% beter op een eindmeting (o.a. werkprestatie) dan de groep werknemers die niet gereflecteerd hadden [2].

Een Britse studie verkreeg dezelfde resultaten bij forenzen: de groep die tijdens het reizen van en naar werk nadacht over wat hun dag geslaagd zou maken, voelde zich gelukkiger, productiever en minder burned-out dan de mensen die dit niet deden [3].

Naast de vragen “Wat heb ik vandaag geleerd?” en “Wat gaat mijn dag geslaagd maken?” die in de onderzoeken werden beantwoord, heb ik een lijstje gemaakt van drie effectieve zelfreflectievragen die je helpen je leven bewuster vorm te geven, niet meer achter de feiten aan te lopen en meer de regie in eigen handen te nemen!

#1 Waar ben je op dit moment dankbaar voor?

We hebben vaak de neiging stil te staan bij wat er allemaal fout gaat op een dag. Als je je afvraagt waar je dankbaar voor bent, dwing je jezelf de focus te verleggen op positieve gebeurtenissen. Doe dit vaak genoeg en de synapsen (de schakels tussen de zenuwcellen) in je brein gaan positievere verbindingen vormen. Oftewel, je wordt een optimistischer persoon!

#2 Wat gaat er goed? Wat kan beter?

Door jezelf deze vragen te stellen ben je bezig met continue verbetering en train je jouw brein. Nadenken over wat er goed gaat en wat er beter kan, motiveert je niet alleen, maar je slijpt als het ware je gereedschap door je af te vragen wat je nét wat beter had kunnen doen. Deze vraag is perfect aan het einde van je dag.

#3 Waar ga je de komende tijd mee starten, mee stoppen en mee door?

Afkomstig van Verne Harnish (‘the Growth Guy’ en schrijver van de Rockefeller Habits) is het drieluik starten-stoppen-doorgaan. Dit is een perfect feedbackrondje met jezelf. Net zoals de vraag ‘Wat gaat er goed en kan beter?’ houdt dit je scherp en benut je maximaal de lessen uit je observaties en ervaringen.

Vraag 1 en 2 kan je dagelijks aan jezelf stellen; vraag 3 aan het einde van de week. Wanneer je dit doet, zal je merken dat je meer grip krijgt op je leven. Van betere prestaties op je werk, tot een all-round gelukkiger en productiever persoon. Zelfreflecterende vragen zijn krachtig.

Hoe doe ik dit in het dagelijks leven en hoe maak ik dit simpel?
De enige uitdaging die voor velen nog blijft is een manier vinden die je stimuleert om tien minuten per dag dat kostbare zelfreflectiemomentje te pakken.

Klik hier of op de afbeelding om naar de webpagina van Vertellis Chapters te gaan.

Wij, Bart, Lars en Liz van Vertellis, zochten naar een manier waarop we met pen en papier echt even een moment voor onszelf creëren. Omdat naar onze mening hét boek dat wij graag zouden willen gebruiken, niet bestaat, ontwikkelden we zelf een ‘alles-in-één-boekje’: Vertellis Chapters! Vertellis Chapters is een mix van een notebook, dagboek en inspiratieboek en biedt ruimte voor dingen die wij belangrijk vinden, zoals:

 • het noteren van dankbaarheid (wat je gevoel van geluk aanzienlijk vergroot!);
 • feedbacksessies met jezelf (wat gaat er goed, wat kan er beter);
 • iets dat je aan het denken zet;
 • inspirerende quotes, verhalen en feitjes en;
 • prikkelende vragen, waar de initiatieven van Vertellis om bekendstaan!

Al meer dan 10.000 mensen in Nederland gebruiken Chapters. We krijgen bijna dagelijks berichtjes van mensen die driftig aan het reflecteren zijn en merken dat zo’n simpel boekje als Chapters voor zo veel positieve impact kan zorgen!

Wij hopen natuurlijk dat Vertellis Chapters ook JOU kan helpen meer uit je dagen en weken te halen, net als dat het bij veel anderen doet. Een moment voor jezelf is zo waardevol: reflecteren, groeien, doelgerichter en bewuster je leven vormgeven.

Lijkt het je wat om hiermee aan de slag te gaan? Lees dan de pagina van Vertellis Chapters rustig door zodat je zelf kan bepalen of het wat voor je is. Ook zonder Chapters is reflectie super waardevol en gaat het je een sterker persoon maken. Ga ervoor!

Bekijk hier de website van Vertellis Chapters: klik.

(en even een lekkere quote om dit artikel te eindigen!)

Don’t bother just to be better than your contemporaries or predecessors. Try to be better than yourself – William Faulkner.

De producten van Vertellis

Vertellis Relatie-Editie Vertellis Gezinseditie Vertellis Chapters Vertellis Feestdagen-editie

36 Reacties

 1. Debora Missoorten

  Heerlijk jullie te mogen ontmoeten ! Eindelijk mensen die tijd maken /hebben… zelf durf ik soms niet luidop zeggen dat ik tijd heb weliswaar door keuzes te maken . Ik schrijf mijn verhalen dmv mijn schilderijen , schetsen en daar hoort natuurlijk ook bij het vullen van ‘artjournals’ , schetsboeken , post-its, bullet journals die tegen het principe ook dicht slibben met … vol geschreven papiertjes , ook lang geleden nog geholpen door ‘The Artist’s Way’ van Julia Cameron .
  Jullie boek ligt morgen al in mijn brievenbus ! Ik voel me soms een dinosaurus als ik iedereen zo bezig zie vermits ik onderweg nooit mijn mobieltje gebruik , mijn mobiele data staat steeds uitgeschakeld , ik zit dan ook gewoon rond te kijken of wat te schetsen , schrijven bvb in een restaurant terwijl mijn tafelgenoten buiten staan te roken en het is zowel grappig als zielig als ik dan naar de andere ‘tafels’ kijk waar iedereen op zijn mobieltje bezig is . Het komt niet gauw voor dat iemand zomaar uit het niets een gesprek begint , je wordt al raar bekeken als je op straat ‘goede dag ‘ zegt tegen iemand die je niet kent , wij ‘Belgjes’ zijn niet zo sociaal vrees ik . Enfin , ik kijk al uit naar dit nieuwe avontuur .

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyy Debora,

   Bedankt voor je reactie! Onwijs gaaf om te lezen hoe jij door het maken van bewuste keuzes juist wél het gevoel hebt tijd te hebben. Het klinkt ook alsof je bijzonder creatief bent!
   Als we allemaal wat vaker onze telefoon in onze zak of tas zouden houden tijdens bijv het wachten of lopen, dan zouden we veel meer opmerken en vaker in contact komen met (onbekende) anderen. Wie weet wat voor fijne gesprekken hieruit zouden ontstaan. En daarmee een leuke nieuwe ervaring.

   Super leuk dat je de Vertellis Chapters in huis hebt gehaald. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 😊

   Groet!
   Bart

   Antwoord
 2. Mirjam

  Waar kan ik het dagboek bestellen.

  Antwoord
 3. Nell

  Ik wil het boek bestellen, maar kan nergens vinden hoe.

  Antwoord
 4. Bianca Mokkenstorm

  Ik heb niet alleen het kaartspel besteld (brengt écht mooie gesprekken op gang!) maar als cadeautje voor mijzelf ook een Chapters-dagboek. Als tekstschrijver werk ik ook nog steeds graag met pen en papier als ik mensen interview, dus ik dacht al dat jullie boek bij mij zou passen. Ik was verrast door de mooie uitvoering, ziet er echt chic uit. De vragen zijn heel mooi om even rustig voor te zitten en je dag te evalueren. Ik voel het echt als me-time, heel belangrijk zeker in deze drukke tijden. Dank je wel!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyyy Bianca,

   Ah, dankjewel voor je berichtje en dat je de moeite neemt dit met ons te delen onder deze blog! Wat tof om te horen dat je enthousiast bent over Chapters en dat je het boek er mooi uit vindt zien 🙂 We hebben er veel liefde in gestoken en zijn ook altijd nog erg trots op dit product.

   Mocht je anderen willen inspireren met een review, kan je er eentje achterlaten op bol.com; misschien kan je anderen helpen met het maken van een keuze! (https://www.bol.com/nl/p/vertellis-chapters-dagboek-om-meer-uit-je-leven-te-halen-coach-in-boek/9200000088890597/)

   High five!
   Bart

   Antwoord
 5. Anne

  Had hier nog niet over gelezen, ik moet m.n levensverhaal gaan schrijven kan dit me hierbij helpen vraag ik me af?
  Heb nl geen idee hoe ik dat moet doen,iemand idee?
  Vast bedankt. Anne

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hoi Anne,

   Ik weet niet of Chapters geschikt is om je levensverhaal te schrijven, maar het kan zeker duidelijkheid scheppen in jouw leven. Wat gaat er goed, wat gaat er beter. Je afvragen waar je dankbaar voor bent. Elke keer als je schrijft. En je mag zelf kiezen wanneer je schrijft! De datums zijn nog niet ingevuld, dat bepaal jij!

   Groet!
   Bart

   Antwoord
 6. Dani Weiler

  Hoi team van vertellis,
  Ik was al eerder bezig met schrijven van zelfreflectie, om dichterbij de terugkoppelingen van het Leven/ God te kunnen komen. Dankzij de tips uit jullie artikel kan ik verder uit de voeten! Thanks!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hoi Dani,

   Heel mooi dat de tips jou verder kunnen brengen! Wat mooi om te horen. Dankjewel dat je dit deelt door een berichtje achter te laten. Ga zo door!

   Groet!
   Bart

   Antwoord
 7. Jaco

  Ik lees net het artikel over reflectie en nou doe ik dat mede door mijn sociale opleidingen al heel lang, maar in mijn hoofd en niet op papier en door jullie artikel voelde ik ineens de behoefte om het op te gaan schrijven en daar start ik vanavond mee.
  Thnx guys

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyy Jaco,

   Bedankt voor je bericht, tof dat je de moeite neemt om te laten weten dat dit artikel je aan het denken heeft gezet. En dus ook in beweging! Ben je ondertussen al begonnen? Ben benieuwd 😀

   High five!
   Bart

   Antwoord
 8. Rachel

  Een heel goed boek om te lezen en bij te houden. Ik merk dat het beter met me gaat sinds ik tijd maak om het in te vullen.
  Inderdaad als een soort dagboek. Grappig ook dat jullie vergelijkbare tips geven als de mannen van 365 dagen succesvol. Hen volg ik ook.
  Groetjes Rachel.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Wat mooi om te horen, Rachel! Je bent dus echt aan de slag met Vertellis Chapters, of heb je een eigen dagboek? En yes, de mannen van 365 dagen succesvol vinden wij ook inspirerend. We hebben zeer gelijke gedachten over bepaalde dingen! Tof dat je dat opvalt 🙂

   High five!
   Bart

   Antwoord
 9. Lieke

  Wat aardig dat die meneer in dat cafe in Amsterdam met je connecte.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Zeker! En het is toch iets gemakkelijker om met iemand te connecten die niet met muziekoordopjes in zijn oren in een laptop/telefoon gedoken zit 😀
   Praat jij wel eens tegen iemand die je niet kent? Ik vind het soms erg leuk om te doen 🙂

   High five!
   Bart

   Antwoord
   • Miranda

    Ik doe het heel vaak….soms krijg je toch echt wel een blik van pardon…..en soms krijg je ineens een geweldig leuk gesprek.

    Antwoord
    • Bart Kloosterhuis

     Zo leuk! Er kunnen echt mooie, spontane gesprekken uit voort komen. Blijf dit vooral doen! 😀

     Antwoord
 10. Mike Kocken

  Ik kreeg dit boekje van een vriend, heel herkenbaar om terug te lezen. Ik ben zelf ook zeer druk en sinds ik dit boekje elke zondag gebruik om mijn week / dagen door te nemen, heb ik grote stappen gemaakt. Ik probeer zelf regelmatig even stil te staan en te ontspannen. Mediteren helpt mij hierbij!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hey Mike!

   Dit zijn berichtjes waar wij super blij van worden! Dankjewel voor het delen hiervan; tof om te zien dat je bewuster bent en stappen maakt 😀

   High five!
   Bart

   Antwoord
 11. chris

  Wat een fijn blog jongens en meiden van Vertellis, zelfreflectie en zeker het opschrijven van inzichten kan zo verhelderend werken.
  Ik schrijf eigenlijk nooit reacties op Blogs, maar Chapters heeft mij oprecht geholpen om structuur en regelmaat in mijn reflectie te krijgen. Daar ben ik jullie dankbaar voor. Keep up the good work en als mijn Chapters vol is bestel ik snel een nieuwe!

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyyy Chris,

   Thanks! Tof dat wij een uitzondering zijn. Heel waardevol voor ons!
   You keep up the good work too! “Zelfreflectie is de simpelste en krachtigste gewoonte die er is” zeg ik vaak 🙂

   High five,
   Bart
   en de rest van Team Vertellis

   Antwoord
 12. Grietje Dasselaar

  Wat een leuk idee een boek om je gedachten en gedoetjes in op te schrijven.
  Ik ben zelf ook altijd dingetjes gedachten ideeën frustratie aan het opschrijven.
  Vaak op een blaadje wat toevallig in de buurt ligt.
  Binnenkort zeker een kadootje voor mezelf een vertellis boek.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hoi Grietje,

   Lief jouw bericht! Mooi dat jij ook veel schrijft, bewaar je je blaadjes ook en lees je ze wel eens terug? 😉 Je zou zo een hele schoenendoos vol blaadjes verzamelen! De decembermaand is een goede maand voor cadeautjes (ook voor jezelf!)

   Je mag ons altijd laten weten hoe Chapters jou bevalt.

   Groet!
   Bart

   Antwoord
  • Wendy

   Dat heet dagboek? !

   Antwoord
   • Bart Kloosterhuis

    Hi Wendy! Ik doe even de aanname dat je vraag is hoe het dagboek heet: Vertellis Chapters!

    Antwoord
    • Mel

     Je maakt een grapje Bart 😀. Wendy zegt wat ik denk: dat is een dagboek. Oude wijn in een nieuw vat.

     Antwoord
 13. Laura

  Hoi team van vertellis
  Vind wat jullie vertellen heel boeiend en interessant.
  Heb de spellen besteld maar in jullie verhaal staat dat 17 miljoen mensen in nl werken.
  Dat klopt niet want er zijn ook kinderen en ouderen die dat niet doen……
  Er zijn ca 7 miljoen betaalde banen dus er zijn ca 1 miljoen mensen met een burn out Maar des al niet te min zijn we te druk met alles en hoop ik dat jullie mensen aan het denken blijven zetten. Want dat vind ik geweldig als ik jullie verhalen lees en hoop dat jullie veel mensen mogen bereiken en helpen……
  Groet Laura

  Antwoord
 14. Liesbeth Willems

  Hallo lief team. Ik ben heel erg blij met mijn Vertellis Chapters. Ik heb er bijna elke dag in geschreven, afgelopen week twee dagen niet i.v.m. drukte omdat mijn ouders gaan verhuizen uit ons ouderlijk huis naar een seniorenappartement. Dit is emotioneel toch ook best wel ‘een dingetje,… Ik besef dat deze Kerstmis en Nieuwjaar de laatste in ons ouderlijk huis zal zijn. Ik heb ook het Vertellis spel en ik ga voorstellen om dat samen met mijn ouders te spelen om het een speciale ‘laatste’ Kerst in ons huis is waar ik en mijn zus op zijn gegroeid. Wat het Vertellis Chapters betreft: het helpt me ontzettend om aan het eind van de dag echt even rust te nemen. Het is een hele hectische tijd, ik moet alles omtrent de verhuizing regelen, mijn ouders wonen 45 km. verderop, dus er gaat veel tijd in zitten, en ik ben op zoek naar een baan, dus solliciteren moet ook, plus huishouding… Megadrukke tijd. Mailen, bellen, whatsapp om met mijn zus dingen te bespreken… Dus mijn ‘Vertellis-moment’ is me dierbaar geworden. En ik voelde me bijna schuldig ten opzichte van mezelf dat ik twee dagen over had geslagen. Ik vind het echt een soort Zen-moment voor mezelf. Als het vol is, ga ik waarschijnlijk meteen weer een nieuwe bestellen.
  Ik kan het iedereen met een druk leven aanraden. Even telefoons, iPads etc. aan de kant en even alleen met je eigen gedachten bezig zijn en zo weer te reflecteren. Heel ontspannend!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hi Liesbeth, wat mooi dat je dit wilt delen! Heel erg veel sterkte in deze hectische en pittige tijd! Liefs, Liz namens het Vertellis-team

   Antwoord
 15. Rinske Sluijter

  Mensen kunnen tegenwoordig niet meer stil zijn. Is men bang voor zelfreflectie?

  Antwoord
 16. Wendy

  Wat dacht je van de huidige pauzes op het werk, waarin sommige mensen echt niet meer in staat zijn om hun GSM los te laten. Een serieuze verarming van onze sociale omgang.

  Antwoord
 17. Katja

  Hallo Liz, ik zou hier graag op reageren met wat mij afgelopen zaterdag is overkomen. Ik woon in Maastricht en had die dag een workshop in Amsterdam van 10.00 – 17.00u. Ik wilde mezelf verwennen met een 1e klas kaartje, want uit ervaring weet ik dat stilte coupe’s niet altijd het beste uit de mens halen en ik wilde me niet gaan ergeren. Toen ik om half 7 de trein terug nam bleek die overvol, dus mensen zochten hun toevlucht in de 1e klas coupe. Op zich prima, maar ik zat in de stilte coupe, wat te doen? Ik heb er toch maar (meerdere keren) op gewezen en gelukkig: het hielp. Ik ben heerlijk uitgerust thuis gekomen en ik vraag me af hoeveel van deze mensen zich gerealiseerd hebben dat het echt een verschil maakt of je stil bent of gedachteloos door blijft kletsen.

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hi Katja, sorry dat ik hier nog niet op gereageerd heb! Ik kan mij helemaal voorstellen dat de stilte je goed kan doen na zo’n drukke dag. Wat fijn dat het hielp om hier iets van te zeggen in plaats van je te ergeren! Op maar veel fijne stille momenten om op te laden. Fijn weekend! Groetjes, Liz

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je onze pagina bekijkt.

Dankjewel voor jouw interesse in Vertellis! 

Het doel van Vertellis is mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven.

We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en de visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!

 

Let's connect...

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen-Zuid
KvK: 67375782

(geen retour- en/of bezoekadres)