Het ontstaan van Vertellis: hoe een Nederlands vragenkaartspel de wereld verovert

door | nov 30, 2017 | Relaties

Mijn persoonlijke verhaal

In december 2015 stonden mijn vriend Bart en ik op het punt het grootste avontuur van ons leven aan te gaan en alle zekerheden achter ons te laten. Hoewel we zelf 100% achter onze beslissing stonden, vonden we het toch erg belangrijk om begrip en erkenning te krijgen voor onze keuzes.

Hebben we niet allemaal de wens om begrepen te worden en ons gesteund te voelen door de mensen om ons heen?

Dit verlangen is de eerste drijvende kracht achter Vertellis. Ik zal je het verhaal vertellen hoe Vertellis is ontstaan. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in vijf Vertellis-vragen (die uit ons Feestdagen-vragenspel komen), scroll dan helemaal naar beneden 😊

Op reis voor onbepaalde tijd

Zoals gezegd begon het allemaal eind 2015. Bart en ik waren slechts een aantal dagen verwijderd van het moment dat we Nederland zouden verlaten. Er komt best wat bij kijken als je voor onbepaalde tijd op reis gaat!

Een van de belangrijkste stappen was het opzeggen van mijn baan. Aan deze baan ontleende ik een groot deel van mijn identiteit. Het was een ‘goede’ vaste baan met veel mogelijkheden en een zeer riant salaris voor een destijds 24-jarige. Alleen maakte het mij niet gelukkig…

Bart, die op dat moment voor een half jaar in Kopenhagen werkte, diende ook zijn ontslag in. Ik zei de huur op van ons leuke appartementje in Haarlem, waar we al bijna vier jaar met veel plezier woonden. Ik zocht een nieuw onderkomen voor ons geliefde poezenbeest, verkocht rigoureus al onze meubels en bracht meer dan de helft van onze kleding naar de kringloop.

Was dit impulsieve, jeugdige onbezonnenheid? Verre van, alleen hoe breng je dit over op de dierbaren die het beste met je voorhebben, maar je niet begrijpen? Waarom zou je je mooie leventje met zekerheid, (financiële) mogelijkheden, talloze etentjes met vrienden en verre reizen opgeven? We hebben het toch hartstikke goed?`

Een creatieve laatste kerst

Weer terug naar december 2015: de feestdagen staan voor de deur en dit zullen voor lange tijd onze laatste dagen in Nederland zijn. Bart en ik willen daarom graag dat deze kerst extra gezellig en speciaal wordt.

We besteden er veel aandacht aan en maken een uitgebreid chocoladedessert met zelfgemaakte truffels, chocolademousse, notenrotsjes en meringues, want dat hoort er toch een beetje bij.

Naast het maken van het dessert, houdt nog iets anders ons bezig: het verlangen om onze beweegredenen uit te leggen. We komen op het idee om een vragenkaartspel te maken. Zo hopen we op een speelse manier de gesprekken waar we zo’n behoefte aan hebben op gang te brengen.

Als we eenmaal beginnen met het nadenken over goede vragen, blijven deze maar komen. Ook ‘s nachts val ik niet in slaap en schrijf ik ijverig het notitieblokje op mijn nachtkastje vol.

Het knutselen kan beginnen: met mooi papier maken we onze eigen vragenkaartjes. Een beetje zenuwachtig zijn we wel.

Hoe zal het spel bevallen? Er zitten toch een aantal pittige vragen bij zoals: “Wat heb je het afgelopen jaar niet bereikt wat je wel had willen bereiken?” en “Op welke eigen prestatie ben je het meest trots?”. Hoe zal dit bij onze families uitpakken?

Relatie Vragen

Gesprekken (en tranen) tot diep in de nacht

Het moment van de waarheid is aangebroken… 25 december. Eerste kerstdag vieren we met Barts familie en aan het begin van het diner tovert Bart dan eindelijk ons spel op tafel.

Enthousiast vertelt hij dat we een simpel vragenkaartspelletje hebben gemaakt, waar we nu losjes alvast een paar vragen van kunnen spelen. “Het is de bedoeling dat we allemaal eerlijk antwoorden en veel doorvragen,” zegt hij.

Oeps, dat laatste klinkt niet heel subtiel vind ik, en ik zie een aantal mensen aan tafel even slikken. Toch stribbelt niemand tegen en snel neem ik de eerste kaart van de stapel om het goede voorbeeld te geven met een open en eerlijk antwoord.

Deze eerste vraag kan ik me niet meer herinneren, maar het gaf het startsein voor talloze goede gesprekken waarin we vol aandacht naar elkaar luisteren. Na een korte aarzeling geeft iedereen zich, tot onze opluchting, voor 100%.

De ouders van Bart geven aan dat openlijk praten iets is wat ze nooit hebben geleerd en niet gewend zijn. Ik dacht mijn schoonfamilie aardig te kennen en goed op de hoogte te zijn van wat ze bezighoudt, maar ik kwam erachter dat er zo veel was wat ik niet wist.

Dit gold ook voor de anderen aan tafel. Zo waren we bijvoorbeeld allemaal verbaasd om te horen dat een familielid een veel moeilijker jaar had dan we dachten. We beseften dat we het standaard antwoord “Goed” op de vraag “Hoe gaat het?” eigenlijk te snel accepteren en niet doorvragen…

Ja, er vloeiden die avond tranen. Verdriet werd (eindelijk) gedeeld, maar het waren ook tranen van blijdschap en opluchting om open te kunnen zijn en begrepen te worden. Er werd geknuffeld en vooral heel veel gelachen.

‘s Nachts kon een aantal van ons niet slapen. Waren we nog wakker en actief van de fijne gesprekken en emoties? Of was het gewoon de overdaad aan chocolade?

Openheid en verbondenheid

De volgende dag was mijn eigen familie aan de beurt, met mijn moeder als de ‘moeilijkste prater’. Misschien wel de grootste uitdaging van allemaal.

Ook dit keer ontlokte ons vragenkaartspel uitgebreide en eerlijke gesprekken. Mijn moeder heeft het nog steeds over deze bijzondere tweede kerstdag!

Ons doel werd behaald. Bart en ik hadden onze families mee kunnen nemen in onze plannen en ideeën en ook konden we beter uitleggen waarom ons leven vrijwillig op de schop ging. Kerst 2015 zou zeker onthouden worden en we konden met een gerust hart vertrekken.

Wat we niet hadden verwacht of voor ogen hadden, maar wat misschien nog wel veel waardevoller was, was dat iedereen zich meer met elkaar verbonden voelde!

Hoe krijg je zelfs de niet-praters aan het praten?

De handgeschreven vragenkaartjes zijn verleden tijd: het is nu een ECHT spel! Wij zouden het ontzettend mooi vinden als meer mensen zulke speciale en memorabele kerstdagen kunnen beleven.

Inmiddels is ons Vertellis-spel uitgegroeid tot hét spel voor het einde van het jaar en daar zijn we onwijs trots op!

Met de vragen van de Vertellis Feestdagen-editie stimuleer je op een speelse manier openhartige gesprekken over interessante onderwerpen.

Bart en ik zijn praters, in tegenstelling tot onze ouders, maar uit onze ervaring bleek dat er ook bij niet-praters een behoefte naar openheid kan zijn. Ik zou het spel alleen iets subtieler aankondigen dan Bart deed bij zijn familie 😉

Ik denk dat de feestdagen een uitgelezen kans zijn om gezellig te kletsen over wat je bezighoudt, hoe je de afgelopen tijd hebt beleefd en wat je plannen voor de komende tijd zijn. Tijd voor elkaar, tijd voor connectie.

Zelf kijk ik nu al ontzettend uit naar het moment dat in december het zwart met zilveren doosje op tafel komt. Net als twee jaar geleden hebben Bart en ik wéér een groot avontuur in het vooruitzicht: de komst van een kindje!

Ook onze familieleden en vrienden hebben vast weer een hoop te delen. Heerlijk!

Prikkelende vragen: een voorproefje

Als je nu alvast aan de slag wilt met een paar vragen of beter wilt weten welke vragen je in de Feestdagen-editie kan verwachten, heb ik alvast vijf van de pittigere vragen uitgekozen.


#1
Welke dag of welk moment zou je willen herbeleven?

#2 Op welke eigen prestatie ben je het meest trots?

#3 Waar ben je het meest dankbaar voor?

#4 Hoe ga je ervoor zorgen dat het komende jaar een net zo goed, zo niet beter jaar gaat worden?

#5 Welke gewoonte van het afgelopen jaar neem je mee naar volgend jaar?

Veel kletsplezier!

Liefs,

Liz

Liz verruilde haar baan in het bankwezen voor een vrijere en minimalistische levensstijl. Ze schrijft veel, ontdekt graag nieuwe plekken en zorgt ervoor dat binnen Vertellis alles op rolletjes loopt.

De producten van Vertellis

Vertellis Relatie-Editie Vertellis Gezinseditie Vertellis Chapters Vertellis Feestdagen-editie

2 Reacties

 1. Cynthia

  Ik vind jullie verhaal echt superbijzonder en inspirerend..
  Heel gaaf om te lezen.
  Dankjewel voor het delen.
  En worden de kaartspellen van Vertellis ook in andere talen gemaakt?
  Veel liefs Cynthia

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Heyyy Cynthia!

   Dankjewel voor je berichtje. Tof dat je het verhaal van Vertellis mooi vindt. Wij zijn er zelf ongelofelijk trots op! Op dit moment zijn de spellen verkrijgbaar in Amerika en in Europa: Duitsland, Denemarken, Zweden, Engeland en binnenkort ook Spanje en Frankrijk. Mocht je meer willen weten, mag je ons altijd een e-mailtje sturen op info@vertellis.nl 🙂

   High five!
   Bart

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je onze pagina bekijkt.

Dankjewel voor jouw interesse in Vertellis! 

Het doel van Vertellis is mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven.

We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en de visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!

 

Let's connect...

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen-Zuid
KvK: 67375782

(geen retour- en/of bezoekadres)