4 vragen die jouw relatie beter maken

door | jun 8, 2017 | Relaties

 

“Hoe sterk en gezond is mijn relatie?”

Deze vraag stellen Bart en ik onszelf regelmatig. Ik ben al vanaf mijn vijftiende samen met Bart – dat is bijna mijn halve leven! – en onze relatie is nog steeds uitdagend. We hebben onder andere een burn-out ‘overleefd’. Elkaar regelmatig (goede) vragen stellen is ons niet zo geheime geheim.

In dit artikel laat ik zien dat een goede relatie helemaal niet zo vanzelfsprekend hoeft te zijn. Vanzelfsprekendheid is juist een groot gevaar voor een goede relatie. Wat je kunt doen voor een (nog) betere relatie is niet moeilijk: ik deel hieronder vier vragen die voor een sterkere en leukere band kunnen zorgen!

De dagen vliegen voorbij

Werk, familie, eventuele kinderen, vrienden, het huishouden en het bijhouden van (social) media slokken zo’n beetje al je tijd op.

Op je werk probeer je goed te presteren, je doet je best de zorg- en huishoudelijke taken strak te regelen, en het onderhouden van je sociale contacten vind je ook belangrijk. Misschien ga je af en toe naar de sportschool, heb je andere hobby’s, of verdiep je je in een gezonde levensstijl.

Uit elkaar groeien door Netflix?

Op een (incidentele) vrije avond plof je op de bank met een wijntje, een stuk chocolade en ‘even’ Netflix, wat nooit bij ‘eventjes’ blijft. Je telefoon ligt waarschijnlijk binnen handbereik voor de vele app’jes die je mobiel de hele dag laten trillen en oplichten.

Praktisch vs. diepgang

Waar is je geliefde in dit verhaal? Die zit naast je op de bank of jullie appen en bellen elkaar. Af en toe doen jullie zeker iets leuks met elkaar, vaak met vrienden of familie erbij. Als je niet uitkijkt heb je het met je partner vooral over praktische zaken. Je relatie lijkt dan misschien prima, maar voegt deze relatie ook echt iets toe? Is er genoeg diepgang? Of nemen jullie elkaar voor lief..?

Een goede beurt

Net zoals een auto af een toe een goede beurt nodig heeft, heeft volgens mij ook een relatie af en toe een goede beurt nodig. En dan doel ik natuurlijk op een goed gesprek 😉 Want als je niet af en toe de tijd neemt om te praten over de grote en kleine dingen die jullie individueel én samen belangrijk vinden, kun je ongemerkt uit elkaar groeien…

‘Ons gebeurt dat niet’ – De waarheid in cijfers:

Dat denkt bijna iedereen die aan een relatie begint, maar de cijfers liegen er niet om. Ik ben normaal niet zo van de cijfertjes. Toch wil ik er nu een aantal met je delen om de realiteit te laten zien.

2 op de 5 break-ups

De kans dat je relatie standhoudt is op dit moment kleiner dan ooit. Het percentage huwelijken dat eindigt in een scheiding blijft alsmaar stijgen en is volgens de laatste cijfers van het CBS (2016) 39,1% [1]. Het percentage relaties waarbij mensen ongehuwd samenwonen, dat strandt, is natuurlijker en moeilijker te achterhalen maar ligt zeker hoger. Het CBS geeft aan dat ieder jaar minimaal 200.000 niet-gehuwde personen het huishouden dat ze met hun partner voeren beëindigen [2].

Eind-twintigers

De meeste relatiebreuken komen voor bij eind-twintigers, met ‘uit elkaar groeien’ en ‘verschil in ideeën over de toekomst’ als de voornaamste oorzaken. Daar staan we niet bij stil als we verliefd en gelukkig besluiten om (on)gehuwd te gaan samenwonen.

De ‘meest favoriete’ tijdsbesteding

Iets heel anders waar we vaak ook niet bij stil staan, is hoeveel tijd we aan social media besteden. Er is gebleken dat de Nederlander gemiddeld 8 uur en 35 minuten per dag besteed aan media, zoals telefoon, internet, krant en TV. Het is onze ‘meest favoriete’ tijdsbesteding [3].
Mopperen dat we het zo druk hebben en er geen ruimte is voor ‘quality time’* met onze geliefde lijkt wat krom, als we bedenken dat we meer dan een fulltime werkweek kwijt zijn aan veelal nutteloze afleidingen.

*Helaas, films en series vallen dus niet onder de noemer quality time…

Een gezonde relatie

Dus, hoe houden we onze relatie gezond en zorgen we ervoor dat we niet uit elkaar groeien? De basis is oprechte aandacht voor elkaar. Dat klinkt een stuk zwaarder dan het is en kost je zeker niet zo veel tijd als je mediaconsumptie…

Het begint met een goede vraag!

Onze ervaring is dat je op een luchtige, speelse manier waardevolle gesprekken op gang kunt brengen. Stel jouw geliefde eens wat vaker een goede vraag! En dan bedoel ik natuurlijk niet de vraag over wie dit weekend de boodschappen gaat doen 😉

Mijn persoonlijke verhaal:

Een goede relatie is continu ‘werken’. Daar kan ik over meepraten. Ik, Liz, ben een echte millennial: ben snel verveeld, heb veel uitdaging nodig, werk hard om te presteren, ben graag druk en vind vrienden en gezond leven ook erg belangrijk. Ook ben ik al 12 jaar samen met Bart! Een liefde die begon op de middelbare school.

Burned-out

Ik kan heel wat momenten bedenken waarop we uit elkaar hadden kunnen groeien. Na de middelbare school ging ik bijvoorbeeld studeren, Bart niet. Na drie jaar samenwonen vertrok Bart naar het buitenland voor zijn werk en ontwikkelde zich in razend tempo, terwijl ik in Nederland bleef en veel te veel van mijzelf eiste. Ik raakte in een burn-out en werd steeds ongelukkiger in mijn huidige situatie. Op veel van die momenten was uit elkaar gaan misschien wel makkelijker geweest dan bij elkaar blijven: de weg van de minste weerstand. Daar hebben wij gelukkig nooit voor gekozen. Zelfs niet met de burn-out die een zware wissel op onze toekomst trok.

Een sterkere relatie

Onze filosofie is altijd geweest om te praten en oprechte aandacht voor elkaar te hebben. We praten over wat ons bezighoudt, we dromen samen en maken plannen, en gaan lastige onderwerpen nooit uit de weg. Nu kun je denken: ‘Wij zijn niet van die types die urenlang diepgaande gesprekken met elkaar voeren’. Dat is helemaal prima, iedereen is anders. Daarom kan ook juist af en toe op een speelse manier elkaar een vraag stellen ervoor zorgen dat jouw relatie het niet alleen overleeft, maar juist sterker wordt!

Hieronder staan vier goede vragen waarmee je een begin kunt maken. Stel ze eens tijdens een wandeling, als je samen in de auto zit of met een hapje, drankje en kaarslicht erbij. Soms komt het gesprek vanzelf en soms moet je nog een beetje doorvragen “Oh, vertel eens?”. Eén tip: leg wel even je mobiel opzij! 😉

Vraag 1. Van welke gebeurtenis vind je dat wij veel geleerd hebben?

Een relatie die altijd op rolletjes loopt, bestaat volgens mij niet… In iedere relatie komen namelijk onenigheden of ruzies voor. Dat hoort erbij. Hoe je op zo’n conflict reageert is alleen voor iedereen anders.

Je kunt een onenigheid ook zien als een kans. Een kans om elkaar beter te leren begrijpen, een kans om jullie band sterker te maken. In het heetst van de strijd is het vaak wel te veel gevraagd om er op deze manier naar te kijken.

“Je kunt een onenigheid ook zien als een kans om elkaar beter te leren begrijpen”

Daarom kan juist terugblikken op zo’n gebeurtenis heel leerzaam zijn. Ga dit soort gesprekken niet uit de weg, maar probeer je geliefde te begrijpen op het punt van discussie. Wat zouden jullie de volgende keer anders kunnen doen? Wat verwachten jullie van elkaar? Dus, ‘Wat hebben jullie ervan geleerd?’ is een krachtige vraag om van tijd tot tijd te stellen!

Niet alleen ruzies zijn leermomenten. Zelf hebben Bart en ik vorig jaar een goed leermoment gehad toen we een week zonder elkaar waren en tijd voor onszelf hadden. We woonden toen in een piepklein studiootje in Kopenhagen. Niet alleen woonden we daar, maar we werkten ook nog eens vaak samen: vanuit datzelfde studiootje. We zaten dus bijna 24/7 op elkaars lip, wat over het algemeen heel gezellig was. Toen we voor het eerst in maanden niet bij elkaar waren, omdat Bart naar Nederland ging voor een week, vonden we dit beiden eigenlijk heel prettig! We hadden allebei nieuwe energie, creatieve ideeën en waardeerden we elkaar des te meer toen Bart weer terug was in Kopenhagen. “You don’t know what you got till it’s gone”.

Juist die tijd alleen was heel leerzaam en we besloten om regelmatig deze ‘alleen- tijd’ in te bouwen. Zo kunnen we even uit onze opgebouwde routine (lees: sleur, gewoontes, etc.) stappen. Ook (of juist!) van momenten waarbij gewoontes en routines worden doorbroken, kun je leren.

Vertellis Relatie Editie

Vraag 2. Welke nieuwe activiteit zou jij de komende tijd samen willen ondernemen?

Wanneer de vlinders in de buik verdwenen zijn en het gewone leven met verplichtingen en zorgtaken het overneemt, vermindert de focus op onze partner [4]. In de waan van de dag dreigen we steeds meer naast elkaar en minder met elkaar te leven en die sterke aantrekkingskracht en saamhorigheid die jullie in het begin voor elkaar voelden is afgenomen.

“In de waan van de dag dreigen we steeds meer naast elkaar en minder met elkaar te leven.”

Deze gevoelens kun je nieuw leven inblazen! Samen activiteiten ondernemen, vooral nieuwe dingen, kan jullie weer dichter bij elkaar brengen. Dit heeft namelijk invloed op onze hormonen. Dopamine en oxytocine zijn twee hormonen die het gevoel van saamhorigheid versterken. Oxytocine komt vrij als we onze partner knuffelen of zoenen en bij een orgasme. Dopamine komt onder andere vrij als je samen leuke, nieuwe, uitdagende dingen onderneemt.

Waarmee gaan jullie weer dopamine en andere hormonen aanmaken? Leuk en nuttig!

Vraag 3. Als je met niemand rekening hoeft te houden, wat zou je dan de komende maand doen?

Dit lijkt misschien een gekke en onzinnige vraag, want je hebt nu eenmaal wél mensen om je heen om mee rekening te houden. Toch werkt het juist fantastisch omdat het je out of the box laat denken en belemmeringen wegneemt. Het is goed om na te denken en te benoemen wat je graag uit het leven wilt halen. Wat zijn jouw diepgewortelde wensen? Verder is het belangrijk om deze wensen van elkaar te weten, want ze hebben (on)bewust een grote invloed op je relatie.

Daarnaast hoeft het niet bij dromen te blijven. Wie weet blijken die dromen (met een beetje creativiteit) een stuk bereikbaarder dan je dacht. Volgende maand verhuizen naar een villa in Zuid-Frankrijk is dan niet zo realistisch, maar vaak verlangen we toch naar de kleinere dagelijkse dingen. Een tijdje geleden stelden we deze vraag ook aan de Vertellis-community en we kregen veel antwoorden in de trant van ‘Tien minuten langer douchen, want dat kan door de kinderen niet’ of ‘Een boek lezen’ en ‘Vaker met z’n allen aan tafel eten’. Door hierover te praten, weet je wat de ander belangrijk vindt en kun je bedenken hoe je de wens van je partner (gedeeltelijk) in vervulling kunt laten gaan. We zijn snel geneigd iets als ‘onmogelijk’ af te schilderen, dus denk vooral in mogelijkheden!

“Wie weet blijken die dromen (met een beetje creativiteit) een stuk bereikbaarder dan je dacht.”

Zo hebben Bart en ik bijvoorbeeld een aantal jaar geleden een huishouder genomen. We werkten op dat moment allebei fulltime op een kantoor en hielden op deze manier meer tijd voor leuke dingen! Ook de eeuwige discussie over ‘wie doet wat’ in het huishouden hoefden we niet meer te voeren. Het kopen van deze extra vrijheid bleek veel makkelijker en goedkoper dan we dachten.

Misschien hebben jullie ook wel gezamenlijke wensen? Samen dromen hebben en deze nastreven, schept een band en is heel goed voor jullie relatie! Pak de vraag ‘Als je met niemand rekening hoeft te houden, wat zou je dan de komende maand doen?’ dus met beide handen aan. Begeef je samen met je partner naar de wereld van jullie individuele en gezamenlijke dromen en verzin hoe deze wensen uit kunnen komen!

Vraag 4. Welke gewoonte zou je de komende tijd met mij willen verbeteren?

In een relatie bouw je gezamenlijke gewoontes en routines op. Dat gaat vanzelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tijden waarop jullie gewoonlijk opstaan, eten en naar bed gaan. Ook wat je dagelijks op tafel zet en wie wanneer de was doet behoort tot jullie routines. Het is goed om hier regelmatig bij stil te staan. Gewoontes sluipen erin, terwijl je misschien niet over allemaal even tevreden bent.

Het is nuttig om je bewust te zijn van jullie gezamenlijke gewoontes en eventuele onvrede hierover uit te spreken. Misschien besluiten jullie wel om een gewoonte ‘aan te pakken’. Dit gaat is eenvoudiger als je elkaar stimuleert of als je samen de gewoonteverandering inzet. Zelf gezonder eten bijvoorbeeld wordt een stuk lastiger wanneer je partner gezellig de chips en chocolade erbij pakt tijdens jullie Netflix ‘momentje’ 😉

“Gewoontes sluipen erin, terwijl je misschien niet over allemaal even tevreden bent.”

Vroeger opstaan is een gewoonte waar Bart en ik op dit moment samen mee bezig zijn. We zijn al niet echte uitslapers, maar we zetten nu steeds onze wekker iets eerder zodat we uiteindelijk zes uur of eerder wakker zullen zijn om zo het maximale uit de dag te halen. Als ik dit alleen zou moeten doen, zou de snooze-knop het winnen…

Vond je deze vragen leuk en inspirerend?

Het feit dat je dit artikel tot het einde hebt gelezen betekent waarschijnlijk dat je met de vragen aan de slag wilt. Super! Maar… je weet net zo goed als ik dat het ook weer snel verwatert.

Om dit op te lossen en op een leuke en simpele manier aan je relatie te ‘werken’ hebben Bart en ik samen met onze vriend Lars deze ‘gewoontes en geheimen’ voor een krachtige relatie in een spelvorm gegoten: de Relatie-editie van Vertellis. Deze editie is tot stand gekomen samen met 150 professionals zoals relatie-psychologen en trouwambtenaren en het dient één doel: elkaar de juiste vragen stellen.

Bekijk hier de Relatie Editie van Vertellis

Meerdere blogs, tijdschriften en andere media promoten ook dit initiatief om even offline te zijn. Schenk een drankje in, neem de tijd voor elkaar, leg je mobieltje even weg en maak van je relatie een super relatie.

Vond je dit artikel tof? Deel het met iemand die dit ook interessant vindt! 😄 Ik heb het natuurlijk vanuit mijn perspectief geschreven en het zijn de vragen die voor mijn relatie werken, maar misschien heb je zelf ook wel heel mooie ervaringen of goede vragen?

Je kan ze delen in de opmerkingen hieronder. Zo kunnen we elkaar inspireren!

Je mag ook een privé-berichtje sturen naar liz@vertellis.nl. Gezellig!

Gebruikte bronnen.

 1. http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37425ned&D1=3-9&D2=(l-11)-l&HD=100526-0713&STB=G1,T
 2. https://www.cbs.nl/nr/rdonlyres/d479f5ba-87b2-4c6e-bccd-8306450af908/0/2004k4b15p046art.pdf
 3. https://www.scp.nl/Nieuws/Grote_verschillen_in_mediagebruik_onder_Nederlandse_bevolking
 4. http://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain-series/love-and-brain

De producten van Vertellis

Vertellis Relatie-Editie Vertellis Gezinseditie Vertellis Chapters Vertellis Feestdagen-editie

52 Reacties

 1. Lydia de Zwaan

  Het blijft een persoonlijk ding. Wij zijn al 25 jaar samen. Veel geschiedenis meegemaakt. Delen alles met elkaar: lief en leed. Zijn elkaars soulmate. Zijn samen volwassen geworden. Waarderen elkaar in ons man-vrouw zijn. Het mooie van samen oud worden is dat je alles al met elkaar hebt meegemaakt. Je hebt een stevige basis om crisissen op te vangen. Want die horen bij het leven. Geen geluk zonder crisis. Als je jong bent wil uitdaging en spanning. Nu hoeft dat helemaal niet meer. Het is goed zo. Lekker genieten van de rust ook in jezelf.

  Antwoord
 2. Yusuf

  Een mooi geschreven stuk. Na 7 jaar dacht ik ook altijd; dit kan nooit meer kapot. Maar alles wat ik net heb gelezen komt voor in onze huidige ‘quality time’. Binnenkort even wat activiteiten doen dan maar!

  Verrassend dat het huishouden een vaak voorkomende reden is van uit elkaar gaan. Daar hebben wij de laatste tijd last van.

  Antwoord
  • Bart Kloosterhuis

   Hey Yusuf! Bedankt voor je berichtje – “mooi” om te horen dat je je hierin herkent. Fijn om af en toe alles even onder de loep te nemen! En dat hoeft zeker niet negatief te zijn. Juist alleen maar goed! Communication is key 🙂
   High five!
   Bart

   Antwoord
  • Liz Zeeman

   Dankjewel, Dylan! Tof dat je op onze blogpagina terechtgekomen bent 🙂

   Antwoord
 3. Gaike

  Morgen ben ik 29 jaar getrouwd. Ik was 15 toen ik verkering met mijn liefde kreeg. We hebben samen aardig wat doorstaan maar vergeten zeker de hoogtepunten niet.

  Wat zo grappig is, is dat je op een gegeven moment denkt te weten wat er in je partners hoofd omgaat. Ons huwelijk is meer dan prima maar door jullie kaartenset mee te nemen op vakantie en avond’s een kaartje te trekken kregen we hele leuke gesprekken en ook een nieuwe blik op elkaars ideeen/gedachten. Echt leuk & inspirerend dus. Ook na 29 jaar :-)!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Gaike! Wat leuk om te horen dat ons ‘spelletje’ bij zo veel verschillende soorten relaties mooie gesprekken teweegbrengt. Dankjewel voor je berichtje!

   Antwoord
 4. Maartje

  Leuke en interessante blog om te lezen!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Dankjewel, Maartje!

   Antwoord
 5. Patrice

  Zooooo leuk om te lezen lizz van vertelis! Apentrots op jullie en ik ga dat spel ook bestellen 👏👏
  Dikke knuff en kuss en zie je hopelijk snel even!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Thanks Patrice!!!

   Antwoord
 6. Miriam Dubbeldam-Druijff

  Ik/Wij stellen elkaar regelmatig de vragen die op de theelabeltjes van Pickwick staan. Niet alleen aan mijn man overigens. Levert erg leuke gesprekken op.

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Wat mooi, Miriam!

   Antwoord
 7. Alie Baan Mazier

  Ik zou graag de kaartjes bestellen.
  Hoe kan ik dat doen.

  Antwoord
 8. Christiane Peijer

  Ik weet niet welke kaarten ik zou willen? De relatiekaarten lijken me erg leuk, maar de familie en vrienden editie lijkt me ook heel leuk voor de kerst. Is de familie en vrienden editie ook leuk voor een stel?

  Antwoord
 9. Tiziana

  Bestaat er ook een Engels versie?

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hoi Tiziana, op dit moment is Chapters nog niet in het Engels beschikbaar. Wellicht dat we deze volgend jaar wel laten vertalen! Groetjes, Liz

   Antwoord
 10. Daiel stranders

  Ik wil graag de kaarten bestellen! Lijkt me een mooie uitdaging!!

  Antwoord
 11. Hilda Dorstijn

  Wat leuk om dit verhaal te lezen! Het leek mijn verhaal wel. Druk leven, een gezin met drie kinderen en zit nu bijna anderhalf jaar thuis met een burn out. Gelukkig in deze moeilijke tijd zijn we elkaar niet uit het oog verloren, maar hebben we echt hard aan onze relatie gewerkt. Het heeft ons alleen maar sterker gemaakt en nog steeds na 24 jaar huwelijk super gelukkig. Wij vinden het heel belangrijk om te investeren in je relatie. Zo doe wij ons best om op de zondagavonden wat te drinken bij een bar/restaurant. Lekker even kletsen, tijd nemen voor elkaar. Heerlijk even weg van de dagelijkse drukte. Proberen wij om de zoveel maanden uit eten te gaan en 1x per jaar samen een weekend weg! Zo goed voor je relatie! Ook ontbijten we samen zodat we goed de dag kunnen beginnen. Daarnaast hebben wij een Marriage Course gedaan en zelfs ook gegeven. Dat is een leuke cursus om je relatie leuk te houden en dieper te gaan. Een echte aanrader voor iedereen.

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hey Hilda! Wat tof dat je dit deelt en wat goed om te lezen dat zoiets heftigs het juist sterker heeft gemaakt 🙂 Voor velen gaat het namelijk ook de andere kant op. Mooi dingen, veel plezier en een fantastische tijd samen gewenst!

   Antwoord
 12. Ymke Rinsema

  Hoi, wat leuk! Als je het goed vindt, deel ik deze blog op de Facebook-pagina van Two2Tango. Een online platform dat onder andere op gericht is mensen met relatietwijfel verder te helpen.

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hoi Ymke, ik zag het net ja. Natuurlijk mag dat! Dank je wel! Groetjes, Liz

   Antwoord
 13. Sandra

  Is dit een tweede spel? Ik heb de eerste

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Wat leuk 🙂 Ja, inmiddels hebben we met Vertellis 3 ‘spel’ versies op de markt. Hopelijk beviel de eerste editie je goed!

   Antwoord
 14. Amy

  Zo enthousiast over je stukje dat ik het spel meteen besteld heb! Wij zijn 16 jaar samen, hebben een zoontje van 7 maanden, gaan volgend jaar trouwen en hebben al een aantal zware stormen doorstaan samen. Het vertrouwen dat het goed zit tussen ons is er dus zeker wel. Toch maken ook wij ons schuldig aan het excuus “weinig tijd”. Vaak inderdaad door social media en tv. Binnenkort hebben we vakantie en dat lijkt me een leuk moment om ons op deze manier weer wat meer in elkaar te verdiepen 🙂

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hi Amy! Wat leuk om te lezen dat het artikeltje iets heeft losgemaakt 🙂 Heel veel plezier (en stiekem succes) met de vragen & het spel!

   Antwoord
 15. Manja

  Wij hebben gisteren, tijdens ons tuinfeest ter gelegenheid van ons geregistreerd partnerschapschap, met vrienden een aantal vragen van de oud en nieuw versie van Vertellis doorgelopen. Was wederom (net als op oudejaarsavond) heel bijzonder.

  Overigens zit onze kracht in elkaar waarderen zoals we zijn en vanuit een keuze bij elkaar zijn, niet omdat we elkaar nodig hebben. Wij woonden 10 maanden samen toen ik Borstkanker kreeg. Naast het verdriet hebben we ook heel erg veel gelachen. Én ook tijdens dat hele proces hebben we elkaar gewaardeerd om wie we zijn. Ik heb één borst en nog steeds mijn haar niet terug en ik voel mij net zo bemind als toen we net samen waren. We zijn beide wie we zijn en dat is goed!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hi Manja. Woaw wat een heftig persoonlijk verhaal zeg en wat inspirerend, bedankt voor het delen. Heel veel plezier en succes samen!

   Antwoord
 16. Nikki

  Mijn ex-man en ik zijn allebei geen praters.
  Dit was een hele leuke manier geweest om wel samen aan de praat te raken.
  Er is nog hoop dus ik ga zeker een bestelling plaatsen.

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Wat gaaf! Weet wel, ik ben geen therapeut en wil me ook zeker niet zo voordoen! Vertellis is een leuk initiatief en het maakt relaties zeker sterker, maar het blijft ‘slechts’ een simpel vragenkaartspel 😉 Succes!

   Antwoord
 17. Dini

  Zo gaaf, steeds 2 vragen en we zijn een uur verder?
  Het zit in de rugtas, en als we tijd hebben gaan we met vertellis op stap!
  Heel hartelijk bedankt!!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Wat leuk Dini. Vertellis bedenken is één van de leukste dingen die er is! Dank je wel voor je berichtje.

   Antwoord
 18. Judith Bootsman

  Beste Liz,

  Na bijna 28 jaar samen waarvan 17 jaar huwelijk en vele stormen, crashes en geweldige momenten verder ga ik deze kaartjes bij je bestellen. Niets is vanzelfsprekend! Wat een mooi artikel heb je geschreven! Dit is zo waar!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Woaw 28 jaar! Super inspirerend. Dankje en veel plezier!

   Antwoord
 19. Claudia

  wat een leuk en interessant artikel. Zelf ben ik bijna 5 jaar samen met mijn vriend. Van huis uit ben ik gewend diepgaande gesprekken te hebben, vaak tijdens uitgebreid tafelen. Mijn vriend heeft dat vanuit huis niet meegekregen en daar wordt vaak alleen over oppervlakkige of praktische zaken gesproken. Gelukkig hebben we steeds vaker goede gesprekken tijdens een avondwandeling. Misschien dat de kaartjes nog extra kunnen helpen. Ik zou ze graag bestellen 🙂

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hi Claudia! Wat een leuk bericht! Wat mooi dat jullie steeds meer goede gesprekken hebben. Ik hoop dat jullie ook veel aan het spel zullen hebben. Liefs, Liz

   Antwoord
 20. Hilda Huisman

  Geweldige tips. Ik ga ze dit weekend meteen uitproberen. Wij zijn dit jaar 21 jaar getrouwd en in een nieuwe fase beland, nu onze dochters alle twee op kamers zijn. Vanavond hebben we een gezinsuitje in Amersfoort, waar mijn man en ik met de trein naar toe gaan. Een mooie gelegenheid om eens echt met zijn tweeen te praten. Dus nogmaals bedankt!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hoi Hilda, Wat leuk dat je dit deelt! Veel plezier vanavond en klets ze tijdens de treinreis en alle moment die nog gaan komen. Liefs, Liz

   Antwoord
 21. Door

  Inderdaad geboeid tot het einde. Leuke vragen! Gelijk al een vraag ‘uitgeprobeerd’ bij mijn vriend. En ik kreeg een verrassend antwoord. Gaan we zeker vaker doen.
  Ik ben groot voorstander van verdieping en groei en hou van onverdeelde aandacht voor elkaar. Weg met die mobieltjes en meer tijd vrij maken voor elkaar. Ik heb er al helemaal zin in! Dankjewel.

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Dank je wel Door!

   Antwoord
 22. Jesper

  Goed verhaal! En het spel… Mijn vriendin kwam er laatst mee, ze had het gezien op Facebook. Ik had m’n twijfels moet ik bekennen… ‘Geforceerd’ praten, hebben we dat dan nodig? Maar ik ben positief verrast! Het is leuk, simpel en stiekem erg nuttig 🙂 Even stilstaan bij de mooie momenten en alle andere gebeurtenissen en hier met volle aandacht over babbelen. Bedankt en zet ‘m op met z’n allen!

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hi Jesper,

   Wat een leuk bericht en wat super om te horen dat het spel jouw twijfels heeft weggenomen!

   Antwoord
 23. Esther

  Wat een interessant artikel vol goede tips. In tegenstelling tot jou zijn mijn vriend en ik ‘pas’ 3 jaar samen en zijn we momenteel ons eerste huisje aan het verbouwen om samen te gaan wonen 🙂
  Wij stellen elkaar regelmatig vragen; ‘Hoe was je dag?’ En dan het antwoord ‘goed hoor’ niet zomaar tollereren leidt ook altijd tot leuke gesprekken. Maar de 4 vragen die jij hierboven noemt ga ik ook zeker eens proberen. Daarom dacht ik dat het ook wel wat voor ons zou zijn om het spel te bestellen, maar ik kan zo snel niet vinden hoeveel kaartjes het zijn?

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Hoi Esther! Wat leuk om te lezen dat jullie ook zo’n soort dagafluiting samen doen en echt zorgen voor die diepgang in de antwoorden. De Relatie-editie heeft in totaal 45 kaart, waarvan 30 vragenkaarten, 9 puntenvragen en 6 opdrachten. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je het ‘speelt’ en af en toe alleen een vragenkaartje trekken is dus ook een optie. Je antwoorden op de vragen kunnen veranderen dus zo kun je lang plezier hebben van Vertellis! Denk je dat het genoeg vragen zijn?;)

   Succes met verbouwen en heel veel geluk met samenwonen!!!

   Liefs,

   Liz

   Antwoord
 24. Riet

  Wij pakken tijdens of na de maaltijd vaak een kaartje van Vertellis om over door te praten. Mooie momenten en gesprekken levert dat op!
  Wij zijn bijna 11 jaar bij elkaar en hebben beiden een rugzakje vol uit onze vorige realaties. Genoeg om over te praten dus. En we zijn ervaringsdeskundigen; we weten in ieder geval hoe het níét moet ?

  Antwoord
  • Liz Zeeman

   Wat tof Riet! Bedankt voor het delen met ons! Mooie manier om de ervaringen uit jullie vorige relaties als iets positiefs te zien & gebruiken 🙂 Veel liefs!

   Antwoord
 25. Marsha Pinedo

  Ik wil graag kaartjes bestellen. Zondag 22 jaar getrouwd 🙂

  Groeten Marsha Pinedo

  Antwoord
   • Marijke Moesman

    Ik wil graag het spel bestellen. Voor mij(ons) is het niet meer om onze relatie goed te houden. Het is nu meer, heb je alles gedaan tot nu toe wat je zou willen doen in dit leven. Mijn man heeft een progressieve ziekte. We proberen zoveel mogelijk nog te genieten. Dus die vragen kunnen ons denk ik helpen hier nog positiever mee om te gaan. Groet Marijke

    Antwoord
  • Marieke

   Wat leuk dat ik je hier tref Marsha. Van harte voor morgen. Heb ze keer gebruikt en zijn erg leuk. Ook inspiratiebron geweest voor mijn rechtuitmijnhart voor kinderen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je onze pagina bekijkt.

Dankjewel voor jouw interesse in Vertellis! 

Het doel van Vertellis is mensen dichter bij elkaar te brengen. Hopelijk hebben we ook jou kunnen inspireren met onze initiatieven.

We zijn onwijs dankbaar dat er in een korte tijd zo veel mensen fan van Vertellis en de visie & missie zijn geworden. Graag komen we ook met jou in contact!

 

Let's connect...

Vertellis B.V.
Velserdijk 4
1981AA Velsen-Zuid
KvK: 67375782

(geen retour- en/of bezoekadres)